Είστε εδώ: Αρχική Σελίδα arrow Τα Νέα μας arrow Τι σημαίνουν τα Χριστουγεννιάτικα παραμύθια για τα παιδιά…
Καλώς ήρθατε στο Νέο Ιστότοπο των Βρεφικών και Παιδικών σταθμών του Δήμου Κορυδαλλού !

Τι σημαίνουν τα Χριστουγεννιάτικα παραμύθια για τα παιδιά…

Wednesday, 28 December 2011

santa2Ποια είναι η θεραπευτική αξία των χριστουγεννιάτικων μύθων για τα μικρά παιδιά;
Οι ανθρώπινοι μύθοι έχουν τη μαγική ιδιότητα να αποτυπώνουν σημαντικές θεματολογίες της ζωής μέσα από τη χρήση πολλαπλών συμβόλων.
Ένα από τα διαχρονικότερα σύμβολα , ο Άγιος Βασίλης, η προσωπικότητα του καλού, της άνευ όρων αγάπης, της προσφοράς, του οικουμενικού σεβασμού στην παιδική ύπαρξη. Ο συμβολικός λόγος του μύθου του λειτουργεί προστατευτικά στα μικρά παιδιά, παρέχοντας τους  μια σειρά από σημαντικά οφέλη, όπως είναι:
*η εξοικείωση με πολύπλοκες έννοιες (π.χ. η δύναμη του καλού μέσα από μια στρωτή ιστορία που το παιδί μπορεί να ενσωματώσει),

*η επεξεργασία σημαντικών ηθικών αξιών, όπως π.χ. η γενναιοδωρία ως ανθρώπινη αρετή,
*η ενίσχυση της κριτικής του σκέψης. Εκείνο μπορεί και συνομιλεί προσωπικά με την αφήγηση, ερμηνεύει τους συμβολισμούς, χτίζει τα δικά του μηνύματα για κεντρικές έννοιες(αδικία, φτώχεια, μοναξιά, καλό, κακό)
*η προβολή στον μύθο βαθύτερων ερωτημάτων και αγωνιών που το ταλανίζουν (π.χ. με αγαπούν οι γονείς μου, έχω κάνει καλές πράξεις ), στις οποίες ο γονιός δύναται να απαντήσει
*να βγαίνει το παιδί από δύσκολες συναισθηματικές καταστάσεις, να επεξεργάζεται τι νιώθει, τι το φοβίζει, τι επιθυμεί, ταυτιζόμενο με το θέμα της ιστορίας, το οποίο έχει αίσιο τέλος

Πότε ένα παιδί είναι έτοιμο να καταρρίψει τους μύθους;

Σε ένα παιδί που εξελίσσεται φυσιολογικά, η κατάρριψη του μύθου θα έρθει όταν το ίδιο το παιδί οδηγήσει το γονιό στο δρόμο της αλήθειας. Το λάθος πολλών γονιών είναι ότι συντηρούν με νύχια και με δόντια μύθους ζωντανούς, ενώ το παιδί τους έχει αποσυνδεθεί από εκείνους.
Ένα παιδί που συνεχίζει να διατηρεί τους μύθους ζωντανούς μέσα του και αρνείται να τους εγκαταλείψει, ενώ όλοι οι συνομήλικοι του το έχουν καταφέρει , σημαίνει ότι κάπου καταπονείται ψυχολογικά.
Το παιδί οφείλει να μάθει ότι υπάρχει και μια άλλη ανάγνωση των μύθων, εκείνη που φιλτράρεται μέσα από την αρχή της πραγματικότητας. Πρέπει να καταφέρει να διαχωρίζει το αληθινό από το φανταστικό, να επεξεργάζεται τη γλώσσα των συμβόλων, να εξερευνά τα μηνύματα που κρύβονται πίσω από το ορατό ή το αυτονόητο και να κάνει αναγνώσεις μεταφορικές. Αυτό θα το εμπλουτίσει συναισθηματικά και νοητικά.

Πηγή: "Τα Νέα"

 

Επισκέπτες

 This site has seen 7.853.285 hits to-date.   This site has seen 7.853.285 hits to-date.   This site has seen 7.853.285 hits to-date.   This site has seen 7.853.285 hits to-date.   This site has seen 7.853.285 hits to-date.   This site has seen 7.853.285 hits to-date.   This site has seen 7.853.285 hits to-date.

Δημοσκόπηση

Σας αρέσει ο ιστότοπος μας;

Αποτελέσματα
Οργανισμός Άθλησης & Πολιτισμού-Τομέας Αθλητισμού
Σταύρος Κασιμάτης
Δημοτικό Κέντρο Επιμόρφωσης Δήμου Κορυδαλλού
Cine Παραδεισος
Οργανισμός Άθλησης & Πολιτισμού-Τομέας Πολιτισμού
Δήμος Κορυδαλλού
Δημοσκόπιο
ΕΔΑΠΕ Δήμου Κορυδαλλού

Ο Καιρός στον Κορυδαλλό

 Ο καιρός τώρα
Βροχή Βροχή
Θερμοκρασία: 11 °C
Sunday, 18 Nov
Βροχή Βροχή
Θερμοκρασία: 13 ως 16 °C
Monday, 19 Nov
Περιοδικά σύννεφα Περιοδικά σύννεφα
Θερμοκρασία: 13 ως 19 °C
Tuesday, 20 Nov
Καταιγίδες Καταιγίδες
Θερμοκρασία: 17 ως 19 °C

Συνδεδεμένοι

Έχουμε 21 επισκέπτες σε σύνδεση

Συνδικάτο

RSS 2.0
ATOM 0.3