Είστε εδώ: Αρχική Σελίδα arrow Πρόληψη παιδικών ατυχημάτων στις Πασχαλινές διακοπές
Καλώς ήρθατε στο Νέο Ιστότοπο των Βρεφικών και Παιδικών σταθμών του Δήμου Κορυδαλλού !

Μήνυμα Δημάρχου Κορυδαλλού

th_dimarxos_korydalloy

Σας καλωσορίζω στο νέο διαδικτυακό τόπο των Δημοτικών Βρεφονηπιακών Σταθμών του Δήμου μας, που εντάσσεται στην ευρύτερη προσπάθεια ενίσχυσης της φροντίδας των παιδιών προσχολικής ηλικίας. Στόχος μας είναι να προσφέρουμε στα παιδιά και στις οικογένειες τους ένα περιβάλλον ασφαλές και άρτιο παιδαγωγικά, που θα δημιουργήσει τις σωστές βάσεις για την εξέλιξή τους.

Σας εύχομαι καλή περίηγηση.

Σταύρος Κασιμάτης

Μήνυμα Εντεταλμένης Δημοτικής Συμβούλου

th_proedros_paidikonΚαλωσορίζουμε τους λιλιπούτειους φίλους μας στους Δημοτικούς Βρεφονηπιακούς Σταθμούς Κορυδαλλού, με ιδιαίτερη αγάπη και αίσθημα ευθύνης. Μοναδικός σκοπός και μέλημα μας είναι η καθημερινή φύλαξη και φροντίδα τους, η προσεκτική ημερήσια μεσογειακή διατροφή τους, η διαπαιδαγώγηση και η ψυχαγωγία τους , ενώ βρισκόμαστε πάντοτε  δίπλα στους γονείς  για οτιδήποτε χρειαστούν. Παράλληλα τα προετοιμάζουμε μέσα από την πολύπλευρη νοητική συναισθηματική, κοινωνική και ψυχοσωματική τους ανάπτυξη για την ομαλή μετάβασή τους από την οικογενειακή ζωή στο σχολικό περιβάλλον.

Ελένη Γαλανοπούλου

Πρόληψη παιδικών ατυχημάτων στις Πασχαλινές διακοπές

Tuesday, 30 April 2013

tweety_first_aidΣε λίγες  μέρες πλησιάζουν οι Άγιες μέρες του Πάσχα.
Τα σχολεία κλείνουν και αρχίζουν οι σχολικές διακοπές των Πασχαλινών εορτών, με φυσική συνέπεια τα παιδιά να περνούν περισσότερο χρόνο στο σπίτι και σε χώρους παιχνιδιού, όπου συνήθως συμβαίνουν πολλά από τα παιδικά ατυχήματα…..
Οι γονείς οφείλουν να προβούν στις αναγκαίες ενέργειες ώστε να μειωθεί κατά το μέγιστο δυνατό η πιθανότητα παιδικού ατυχήματος.
Τα παιδιά, και ιδίως τα μικρότερης ηλικίας είναι από τη φύση τους γεμάτα περιέργεια και δεν έχουν ανεπτυγμένη την αίσθηση του κινδύνου,  γι’ αυτό και είναι ιδιαίτερα επιρρεπή σε ατυχήματα.. Μεγαλώνοντας  αναπτύσσουν σταδιακά την αίσθηση του κίνδυνου αλλά επηρεάζονται όμως από άλλους παράγοντες που τα θέτουν σε κίνδυνο πρόκλησης ατυχήματος είτε ακούσια είτε εκούσια… Μερικοί παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο πρόκλησης ατυχήματος είναι η ανάγκη επίδειξης, η αντίδραση στους κανόνες και στις συμβουλές που θέτουν γονείς και δάσκαλοι, η γοητεία της περιπέτειας, η ανάγκη εξερεύνησης… Με φυσικό αποτέλεσμα ακόμα και τα μεγαλύτερα παιδιά να εξακολουθούν να κινδυνεύουν από ατυχήματα….

Βασική αρχή για την πρόληψη των παιδικών ατυχημάτων αποτελεί  η λήψη όλων των απαραιτήτων μέτρων που θα μειώνουν την πιθανότητα πρόκλησης παιδικού ατυχήματος…
Γι’ αυτούς τους λόγους είναι απόλυτα σημαντικό τα παιδιά να μαθαίνουν από μικρή ηλικία να προστατεύουν τον εαυτό τους και να μην τον θέτουν σε κίνδυνο.
Επιβάλλεται οι γονείς και οι έχοντες την επίβλεψη  των  παιδιών να λαμβάνουν τα αναγκαία  μέτρα και να βρίσκονται σε υπό συνεχή επαγρύπνηση ώστε να αποτραπεί   η πιθανότητα ενός  ατυχήματος …
Τις Άγιες μέρες του Πάσχα προσέχουμε
•    Την Mεγάλη Πέμπτη που είναι η μέρα βαφής των κόκκινων αυγών , δεν αφήνουμε τα παιδιά χωρίς επίβλεψη να βάψουν τα αυγά, ιδίως στο βράσιμο των αυγών… κίνδυνος εγκαύματος  και χρησιμοποιούμε πάντα χρώματα μη τοξικά …κίνδυνος δηλητηρίασης
•    Επισείουμε ιδιαίτερη προσοχή στα παιδιά κατά την παρασκευή των πασχαλινών εδεσμάτων….. ιδίως στη χρήση του φούρνου… κίνδυνος εγκαυμάτων
•    Στην κουζίνα επίσης δεν πρέπει να μένει ένα παιδί μόνο του χωρίς επίβλεψη διότι υπάρχει ο κίνδυνος να έρθει σε επαφή με κοφτερά αντικείμενα ή με καυτά υγρά.
•    Προσοχή στις λαμπάδες
… ο στολισμός να μην περιέχει παιχνίδια με  μικρά αντικείμενα που μπορούν τα μικρά παιδιά να καταπιούν
… να μην είναι στολισμένες με υλικά εύφλεκτα(π.χ. τούλι, κορδέλες) που μπορούν να αρπάξουν φωτιά 
… και εξηγούμε στα παιδιά πως πρέπει να τις κρατούν ώστε να μην έχουμε εγκαύματα και δεν ξεχνάμε το αυξημένο κίνδυνο ανάφλεξης των μαλλιών τόσο των παιδιών όσο και για τα άτομα που μας περιβάλλουν
… χρησιμοποιούμε προστατευτικά φανάρια
•    Πολλά εγκαύματα και ακρωτηριασμοί έχουν γίνει από πυροτεχνήματα . Σωστό είναι να απομακρύνουμε τα παιδιά από την εμβέλεια ρήψης των πυροτεχνημάτων ή των δυναμιτακίων .Καθώς και αποτρέπουμε τα παιδιά να συμμετάσχουν στη ρήψη πυροτεχνημάτων. Πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι δυναμιτάκια, κροτίδες και βεγγαλικά στα χέρια των παιδιών γίνονται «φονικά όπλα» που απειλούν τη σωματική τους .
•    Προσοχή ιδιαίτερα σε εφήβους να μην  κατασκευάζουνε μόνοι μας πυροτεχνήματα, διότι κινδυνεύουν να πάθουν σοβαρά εγκαύματα.
•    Δεν πετάμε δυναμιτάκια σε άλλους, ούτε αστειευόμενοι.
•    Προσέχουμε να μην ανάβουμε βεγγαλικά κοντά στο πρόσωπο μας και στα μαλλιά μας ή κοντά σε εύφλεκτα υλικά.
•    Δεν χρησιμοποιούμε πυροτεχνήματα μέσα σε πολύ κόσμο, ώστε να μην τραυματίσουμε κάποιον άθελά μας.
•    Ενημερώνουμε τα παιδιά για τον κίνδυνο τραυματισμού και την αναγκαιότητα αποφυγή χρήσης βεγγαλικών.                                                                              
•    Προσοχή την Κυριακή του Πάσχα ………..επισείουμε την προσοχή μας  την ώρα του σουβλίσματος του αρνιού, διότι τα αναμμένα κάρβουνα της ψησταριάς αποτελούν αιτία σοβαρού εγκαύματος.

•    Δεν τοποθετούμε την ψησταριά  κοντά σε ξερά χόρτα, ώστε να μην προκαλέσουμε πυρκαγιά.
•    Δεν αφήνουμε την ψησταριά χωρίς επίβλεψη , δεν αφήνουμε τα μικρά παιδιά να παίζουν κοντά να κάνουν ποδήλατο γύρω της , ή να ρίχνουν κάρβουνα , ή να προσπαθήσουν να την ανάψουν ή να δυναμώσουν τη φλόγα.
•    Επιστάμενη προσοχή ή καλυτέρα αποφυγή στη χρήση οινοπνεύματος και άλλων εύφλεκτων υλικών για την ενίσχυση η άναμμα της φωτιάς της ψησταριάς ,υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης της φωτιάς και πρόκληση εγκαυμάτων.
•    ΠΡΟΣΟΧΗ ιδιαίτερα στα αλκοολούχα ποτά ….. ακόμα και μικρή ποσότητα λήψης αλκοόλ από τα παιδιά οδηγεί σε σοβαρή μέθη , ιδιαίτερα επικίνδυνη για τα παιδιά.
•    Τα παιδιά θα πρέπει να εκπαιδευτούν ώστε να τα θεωρούν απαγορευμένο είδος, αλλά και οι ενήλικες πρέπει να δίνουν μεγάλη προσοχή στο που αφήνουν το ποτό τους (π.χ. ξεχασμένο στο τραπέζι της κουζίνας ή του σαλονιού), γιατί τα λευκά δυνατά αλκοολούχα ποτά όπως ρακί, τζίν, βότκα, μπορεί να θεωρηθούν σα νερό από ένα μικρό παιδί και να προκαλέσουν σοβαρή δηλητηρίαση.
•    ΠΡΟΣΟΧΗ στα τσιγάρα  και στα προϊόντα καπνού ….κίνδυνος δηλητηρίασης για τα παιδιά .
•    Η λήψη αλκοόλ και προϊόντων καπνού επιβάλλεται επικοινωνία με το κέντρο δηλητηριάσεων και μεταφορά του παιδιού σε νοσοκομείο .
•    Πρέπει να έχουμε πάντα ένα μικρό φαρμακείο με τα απαραίτητα φάρμακα για την αντιμετώπιση μια πιθανής αλλεργίας ή ενός μικροτραυματισμού.
•    Εάν βρισκόμαστε σε ανοικτό χώρο ,σε εξοχή , στο χωριό οφείλουμε να ελέγξουμε το περιβάλλοντα χώρο για πιθανούς κινδύνους πρόκλησης ατυχήματος.
•    Οφείλουμε να ελέγξουμε τον περιβάλλοντα χώρο για ερπετά (π.χ. φίδια), για έντομα (π.χ. σφήκες, μέλισσες)  και ζώα (π.χ. σκύλους αδέσποτους, γάτες) που μπορούν να τσιμπήσουν ή να χτυπήσουν ή να δαγκώσουν τα παιδιά.
•    Οφείλουμε να ελέγξουμε τους περιβάλλοντες χώρους ,για σημεία πιθανής πτώσης (τοίχους, πηγάδια , απότομες κλήσεις του εδάφους), για χώρους επικινδύνους για εγκλωβισμό (αποθήκες, στάβλους) και παίρνουμε τα αναγκαία μέτρα ασφάλειας .
•    Βεβαιωνόμαστε ότι ο χώρος φιλοξενίας και διαμονής μας είναι ασφαλής για τα παιδιά μας… Είναι άγνωστος  χώρος για τα παιδιά και μια ευκαιρία εξερεύνησης που τα θέτει σε αυξημένο κίνδυνο πρόκλησης ατυχήματος. ελέγχουμε κυρίως τα παράθυρα, τις μπαλκονόπορτες , τις σκάλες ,τα κάγκελα στις βεράντες και στις αυλές.
•    Ελέγχουμε το χώρο διαμονής μας, ιδίως εάν είναι αρκετό διάστημα ακατοίκητος, για έρποντα έντομα, φίδια, τρωκτικά.
•    Ελέγχουμε αποθήκες για αφύλαχτα εργαλεία και για φυτοφάρμακα  . Τα γεωργικά φάρμακα, αποτελούν ένα σοβαρό κίνδυνο για όλους και ιδιαίτερα για τα παιδιά, στα οποία και ίχνη ακόμα γεωργικού φαρμάκου σε άδεια κουτιά ή μπουκάλια μπορούν να έχουν δραματικά αποτελέσματα.
•    Εάν υπάρχουν δέντρα , πρέπει να επισείσουμε την προσοχή, διότι τα παιδιά έχουν τη τάση να σκαρφαλώνουν στα κλαδιά , και μπορούν να πέσουν από τα κλαδιά.
•    Στις παιδικές χαρές πολλές φορές το έδαφος έχει κακοτεχνίες, γι’ αυτόν τον λόγο θα πρέπει να προβλέπουμε τα επικίνδυνα σημεία που μπορεί να τραυματίσουν το παιδί.
•    Διακοπές και ωραίος καιρός είναι συχνά αφορμή για βόλτες με ποδήλατο. Ας μάθουν τα παιδιά μας να φοράνε κράνος, έτσι αποφεύγουν σοβαρούς τραυματισμούς στο κεφάλι και στα άκρα.
•    Τα παιδιά πρέπει να κάθονται στο πίσω κάθισμα σωστά δεμένα ανάλογα με το ύψος και το βάρος τους.
•    Αλκοόλ και οδήγηση δεν πάνε μαζί.
•    Πριν το ταξίδι φροντίζουμε να έχουμε κοιμηθεί καλά, ενώ κατά τη διάρκεια του κάνουμε κάθε δύο με τρεις ώρες στάσεις για ξεμούδιασμα και ξεκούραση.

ΚΑΤΣΑΡΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

(ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ)

 
PHP Σφάλμα [Warning]
PHP Σφάλμα [Warning]
PHP Σφάλμα [Warning]

Στίχοι

PHP Σφάλμα [Warning]

Ζωγραφιές

PHP Σφάλμα [Warning]

Αριθμοί

PHP Σφάλμα [Warning]

Επισκέπτες

 This site has seen 7.772.319 hits to-date.   This site has seen 7.772.319 hits to-date.   This site has seen 7.772.319 hits to-date.   This site has seen 7.772.319 hits to-date.   This site has seen 7.772.319 hits to-date.   This site has seen 7.772.319 hits to-date.   This site has seen 7.772.319 hits to-date.

Δημοσκόπηση

Σας αρέσει ο ιστότοπος μας;

Αποτελέσματα
Σταύρος Κασιμάτης
Δημοσκόπιο
Οργανισμός Άθλησης & Πολιτισμού-Τομέας Αθλητισμού
Οργανισμός Άθλησης & Πολιτισμού-Τομέας Πολιτισμού
Cine Παραδεισος
ΕΔΑΠΕ Δήμου Κορυδαλλού
Δημοτικό Κέντρο Επιμόρφωσης Δήμου Κορυδαλλού
Δήμος Κορυδαλλού

Ο Καιρός στον Κορυδαλλό

 Ο καιρός τώρα
Μερική λιακάδα Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία: 23 °C
Thursday, 18 Oct
Μερική λιακάδα Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία: 15 ως 23 °C
Friday, 19 Oct
Περιοδικά σύννεφα Περιοδικά σύννεφα
Θερμοκρασία: 16 ως 24 °C
Saturday, 20 Oct
Κυρίως λιακάδα Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία: 16 ως 25 °C

Συνδεδεμένοι

Έχουμε 28 επισκέπτες σε σύνδεση

Συνδικάτο

RSS 2.0
ATOM 0.3