Είστε εδώ: Αρχική Σελίδα arrow Τα Νέα μας arrow Ο Μπαμπάς του Σαββατοκύριακου
Καλώς ήρθατε στο Νέο Ιστότοπο των Βρεφικών και Παιδικών σταθμών του Δήμου Κορυδαλλού !

Ο Μπαμπάς του Σαββατοκύριακου

Thursday, 13 June 2013

Με αφορμή την ερχόμενη Γιορτή του Πατέρα (16 Ιουνίου) ένα άρθρο της κλινικής ψυχολόγου Αποστολίας Ντέκοβα

weekend_fatherΤα τελευταία χρόνια ο θεσμός της οικογένειας πλήττεται , ο αριθμός των διαζυγίων αυξάνεται με ραγδαίο ρυθμό, αυτό έχει ως συνέπεια ένα μεγάλο ποσοστό παιδιών  να μεγαλώνει χωρίς  την πατρική παρουσία. Συνήθως μετά το διαζύγιο η επιμέλεια του παιδιού  δίνεται στη μητέρα  με αποτέλεσμα  ο πατέρας να βλέπει το παιδί συγκεκριμένες ώρες και ημέρες την εβδομάδα (π.χ. Σαββατοκύριακο ) . Η αλλαγή αυτή είναι  τεραστία και οδυνηρή  για όλα τα μέλη της οικογένειας. Ο ψυχικός κόσμος του παιδιού θρυμματίζεται καθώς αισθάνεται ότι  χάνει έναν από δύο γονείς του. Η μητέρα από την άλλη πλευρά προσπαθεί να αναπληρώσει την παρουσία του πατερά αναλαμβάνοντας και τον πατρικό ρόλο , με συνέπεια να βιώνει συναισθήματα μοναξιάς, άγχους καθώς και ψυχικής και σωματικής κόπωσης. Ο πατέρας ξαφνικά αισθάνεται να χάνει την αίγλη που είχε στην οικογενειακή εστία και γίνεται ο «μπαμπάς του Σαββατοκύριακου».
Η εγκατάλειψη της συζυγικής κατοικίας από την πλευρά του πατέρα πυροδοτεί συναισθήματα ανησυχίας, αμφιβολίας, αβεβαιότητας όσο αφορά τη  σχέση του με το παιδί του. Η σύγχυση και ο φόβος δεν του επιτρέπουν να αξιολογήσει  ότι η σχέση με το παιδί δεν επηρεάζεται από το καθεαυτό διαζύγιο αλλά από την ποιότητα που υπήρχε κατά τον έγγαμο βίο. Είναι  συχνό φαινόμενο  το παιδί να είναι θυμωμένο μ’ αυτή τη νέα κατάσταση και να αρνείται να ακολουθήσει  τον πατέρα του τις προκαθορισμένες ώρες και ήμερες. Ο πατέρας σε τέτοιες περιπτώσεις

αισθάνεται ότι η σχέση με το παιδί του έχει πληγεί ανεπανόρθωτα και ότι δεν πρόκειται να επανέλθει σε φυσιολογικά πλαίσια. Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική ,το παιδί έχει  τεράστια ανάγκη από  την πατρική αποδοχή και τη συναισθηματική του διαθεσιμότητα. Συχνά ο πατέρας στην προσπάθεια του να κερδίσει την εύνοια του παιδιού, να ενισχύσει το ρόλο του αλλά και να ανταγωνιστεί ασυνείδητα ή συνειδητά τη μητέρα, η οποία περνά περισσότερο χρόνο με το παιδί μετατρέπεται σ’ αυτό το οποίο ονομάζουμε «ο πατέρας της Disneyland» δηλαδή  εστιάζεται να προσφέρει διασκέδαση  χωρίς όρια και κανόνες. Μπορεί  να ικανοποιεί όλα τα χατίρια  του παιδιού, να του προσφέρει ακριβά δώρα, ανέσεις και προνομία  που η μητέρα να αδυνατεί να τις καλύψει ή τις απαγορεύει, προκείμενου να γίνονται αποδεκτός και αναγκαίος. Αυτή η στάση μπορεί να αποβεί καταστρεπτική και για τις δυο πλευρές. Η σχέση του παιδιού με τον πατερά θα βασίζεται στην παροχή υλικών αγαθών  και  όχι στην αγάπη και  στον αμοιβαίο σεβασμό. Από την άλλη πλευρά η μητέρα θα φαίνεται στα μάτια του παιδιού ως «κακός γονιός» αφού εκείνη συνήθως είναι που  επιμένει στην τήρηση κανόνων ενώ ο πατέρας είναι χαλαρός.
Ένα μεγάλο ποσοστό ζευγαριών  χωρίζουν κάτω από αντίξοες  συνθήκες, οι δύο πρώην σύζυγοι συμπεριφέρονται ο ένας στον άλλον με επιθετικότητα,  με εριστικότητα ή περιφρόνηση. Όταν ο πατέρας αδυνατεί να διαχειριστεί το διαζύγιο και νιώθει θυμωμένος με την πρώην σύζυγο του μπορεί να τη μειώσει, και να την  υποβιβάσει μπροστά στο παιδί, εκτοξεύοντας βέλη προς εκείνη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να επιβαρύνει τη συναισθηματική κατάσταση του παιδιού και να μη του επιτρέπει να επεξεργαστεί την ιδέα του διαζυγίου. Σε τέτοιες περιπτώσεις το παιδί νιώθει ανασφάλεια, θυμό, απογοήτευση, πικρία  προς τον πατέρα του  και φοβάται ότι οι συναντήσεις μαζί του αποσκοπούν  για να το στρέψει προς τη μητέρα του.
Υπάρχει και μια άλλη μερίδα πατεράδων οι όποιοι  μπορεί να είναι είτε απορριπτικοί είτε αδιάφοροι προς το ίδιο το  παιδί ή τις ανάγκες του (συναισθηματικές, υλικές κ.α.). Η αδιαφορία και η απόρριψη από την πλευρά του πατέρα μπορούν να εκφραστούν με ποικίλους τρόπους όπως: να μην έχει  τακτικές συναντήσεις με το παιδί, να αθετεί τις υποσχέσεις του, να μην του τηλεφωνεί συχνά, να χλευάζει τα συναισθήματα του, να μην του αφιερώνει ποιοτικό χρόνο (όπου σ’ αυτό μπορούν να επικοινωνήσουν, να διασκεδάσουν), να αρνείται να παραστεί σε σημαντικές στιγμές για το παιδί, να μην πληρώνει τη διατροφή ,  να το αφήνει  στους γονείς του είτε σ’ άλλα συγγενικά πρόσωπα .
Η σχέση του πατέρα με το παιδί μετά το διαζύγιο θα πρέπει να αναπροσαρμοστεί σε νέα βάση προκείμενου και δυο πλευρές να είναι ευχαριστημένες. Ο πατέρας θα χρειαστεί να συμμετέχει ενεργά στη κοινωνική και συναισθηματική ζωή του παιδιού  προκειμένου να αναπληρώσει τον περισσότερο χρόνο που περνά ή μητέρα με το παιδί της.
Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι ο σύγχρονος εξοντωτικός  τρόπος ζωής και οι επαγγελματικές υποχρεώσεις συχνά δεν επιτρέπουν σε κάποιους πατέρες ενώ  βρίσκονται στον έγγαμο βίο να αφιερώνουν  χρόνο στο παιδί τους. Ο τύπος αυτός πατερά συνήθως νιώθει αρκετά εξαντλημένος (σωματικά ή ψυχικά ) και δεν έχει τις αντοχές να ασχοληθεί με το παιδί του. Αυτό έχει ως συνέπεια  να απομακρύνεται από το παιδί και να δημιουργείται ένα τεράστιο χάσμα επικοινωνίας μεταξύ τους . Συχνά ο πατέρας συνειδητοποιεί αυτό  το  χάσμα και δρα είτε με υπερβολική ανεκτικότητα στις απαιτήσεις του παιδιού (θεωρώντας ότι με την προσφορά υλικών αγαθών μπορεί  να εξασφαλίσει  την αγάπη του παιδιού του) είτε με υπερβολική αυστηρότητα (νομίζοντας ότι μ’ αυτό τον τρόπο θα μπορέσει να ανακτήσει  τον έλεγχο που έχει χάσει). Αν ο πατέρας αποτύχει να προσεγγίσει το παιδί του  αισθάνεται αποτυχημένος και απογοητευμένος στο ρόλο του. Η αποτυχία αυτή  θα  τον οδηγήσει στην απομόνωση και θα  βρει ως διέξοδο την εργασία του και θα σπάταλα ακόμα περισσότερες ώρες  γιατί εκεί νιώθει χρήσιμος. Επίσης είναι συχνό φαινόμενο  ο πατέρας να αισθανθεί  θυμωμένος και αδικημένος  διότι το παιδί δεν αντιλαμβάνεται ότι εκείνος εργάζεται για να  μη λείψει τίποτα σε εκείνο. Ο πατέρας  σε τέτοιες περιπτώσεις θα  χρειαστεί να  παραμερίσει το θυμό του και  οπλιστεί με υπομονή και εισακούσει τα τυχόν παράπονα του παιδιού, αποφεύγοντας να δικαιολογήσει τον εαυτό του.
Τέλος ο ρόλος της μητέρας είναι καταλυτικός στη σχέση πατέρα-παιδιού τόσο κατά τον έγγαμο βίο όσο και μετά το διαζύγιο. Αν ο πατέρας αποκλειστεί από τη μητέρα, θα παραμείνει εξίσου αποκλεισμένος και από για το παιδί. Η μητέρα θα πρέπει να έχει κατά νου ότι ο πατέρας είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την ομαλή ανάπτυξη του παιδιού.
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΑΤΕΡΕΣ
-Κοινός τρόπος  διαπαιδαγώγησης   από τους δύο γονείς. Η κοινή αντιμετώπιση του παιδιού είναι απαραίτητη διότι του προσφέρει ασφάλεια και σταθερότητα  στοιχεία απαραίτητα για την ομαλή ανάπτυξη του.
-Οι σημαντικές αποφάσεις που αφορούν το παιδί θα χρειάζεται να λαμβάνονται από κοινού. 
-Ενεργητική συμμετοχή του πατέρα σε όλες τις σημαντικές στιγμές (γιορτές, γενέθλια, κοινωνικές εκδηλώσεις, αρρώστια  κ.α.) του παιδιού .
-Η τήρηση υποσχέσεων από την πλευρά του πατέρα, βοηθά στη δημιουργία και στην εδραίωση μια σχέσης εμπιστοσύνης σε  μια περίοδο γενικότερης αναστάτωσης και ταραχής όπως αυτή στη διάρκεια αμέσως μετά το διαζύγιο. Κάθε φορά που ο πατέρας αθετεί μια υπόσχεση που έδωσε στο παιδί του δημιουργεί ένα χάσμα επικοινωνίας μαζί του με αποτέλεσμα η σχέση αυτή να βασίζεται στο ψέμα και στην αναξιοπιστία.
-Στήριξη του μητρικού ρόλου  από την πλευρά του πατέρα. Ο πατέρας θα πρέπει να λάβει υπόψη του ότι η πρώην γυναίκα του παραμένει η μητέρα του παιδιού του γι’ αυτό το λόγο  πρέπει  να τη σέβεται και να την εκτιμά.
-Ο πατέρας όταν θα παίρνει το παιδί τις ημέρες που του αναλογεί, θα χρειαστεί αυτές να τις αφιερώνει εξολοκλήρου στο παιδί και  να  μη μοιράζεται το χρόνο του    μ’ ένα τρίτο πρόσωπο ή την εργασία του.
-Το πρώτο χρονικό διάστημα θα χρειαστεί να υπάρξει ελαστικότητα  και κατανόηση από την πλευρά του πατέρα αν το παιδί αρνείται να περάσει το Σαββατοκύριακο μαζί του. Η διανυκτέρευση μακριά από το σπίτι και το δωμάτιο του για το παιδί  της προσχολικής ηλικίας  είναι δυσάρεστη εμπειρία πατέρας. Προκειμένου το παιδί να νιώσει ασφάλεια στο νέο σπίτι, θα μπορούσε ο πατέρας να δημιουργήσει ένα δικό του δωμάτιο ή ένα μικρό χώρο όπου εκεί θα μπορέσει να τοποθετήσει  τα ρούχα του, τα παιχνίδια του κ. α απαραίτητα πράγματα.
 

Επισκέπτες

 This site has seen 7.772.307 hits to-date.   This site has seen 7.772.307 hits to-date.   This site has seen 7.772.307 hits to-date.   This site has seen 7.772.307 hits to-date.   This site has seen 7.772.307 hits to-date.   This site has seen 7.772.307 hits to-date.   This site has seen 7.772.307 hits to-date.

Δημοσκόπηση

Σας αρέσει ο ιστότοπος μας;

Αποτελέσματα
Cine Παραδεισος
Σταύρος Κασιμάτης
ΕΔΑΠΕ Δήμου Κορυδαλλού
Δήμος Κορυδαλλού
Δημοσκόπιο
Οργανισμός Άθλησης & Πολιτισμού-Τομέας Πολιτισμού
Δημοτικό Κέντρο Επιμόρφωσης Δήμου Κορυδαλλού
Οργανισμός Άθλησης & Πολιτισμού-Τομέας Αθλητισμού

Ο Καιρός στον Κορυδαλλό

 Ο καιρός τώρα
Μερική λιακάδα Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία: 23 °C
Thursday, 18 Oct
Μερική λιακάδα Μερική λιακάδα
Θερμοκρασία: 15 ως 23 °C
Friday, 19 Oct
Περιοδικά σύννεφα Περιοδικά σύννεφα
Θερμοκρασία: 16 ως 24 °C
Saturday, 20 Oct
Κυρίως λιακάδα Κυρίως λιακάδα
Θερμοκρασία: 16 ως 25 °C

Συνδεδεμένοι

Έχουμε 24 επισκέπτες σε σύνδεση

Συνδικάτο

RSS 2.0
ATOM 0.3